Znakovni jezik za bebe

Komuniciraj sa svojom bebom i prije nego progovori!

O programu

Znakovni jezik za bebe je jednostavan i prirodan način komuniciranja s djetetom prije no što ono progovori.

U Hrvatskoj je novost, no u svijetu se ovaj znakovni jezik koristi već više od 30 godina. Uporabom znakovnog jezika djetetu se pruža jedinstvena mogućnost da podijeli svoj doživljaj svijeta oko sebe sa svojim najbližima dok roditelji uživaju postajući svjesni bogatog svijeta koji se odvija u toj maloj glavici. 

Baby Signs® je program rane komunikacije koji promovira korištenje znakovnog jezika kako bi se omogućila komunikacija između roditelja i njihove male djece prije nego što djeca razviju sposobnost izražavanja riječima. 

Osnovale su ga psihologinje dr. Linda Acredolo i dr. Susan Goodwyn na temelju njihovog dugogodišnjeg istraživanja i rada u području rane dječje komunikacije. Rezultati istraživanja pokazali su da znakovni jezik koji su razvile pomaže položiti čvrste temelje učinkovite komunikacije, koja ostaju s djecom dugo nakon što progovore i prestanu koristiti znakovni jezik. Sposobnost djeteta da učinkovito komunicira dovodi do uspjeha u školi, na poslu i u privatnom životu. U trenutku kada se dječji umovi razvijaju ubrzano, umijeće komuniciranja jača dječje samopouzdanje i olakšava odnos s drugom djecom i odraslima.

 

Program donosi brojne koristi za
bebe i njihove obitelji:

Olakšava učenje govora

Smanjuje frustraciju i agresiju kod kuće i u jaslicama

Jača samopoštovanje kod djece

Jača vezu roditelj-dijete

Njeguje pozitivan emocionalan razvoj

Potiče zanimanje za knjige

Potiče intelektualni razvoj (u dobi od 8 godina prednost nad vršnjacima u testu inteligencije od cijelih 12 bodova)

Baby Signs® Program započeo je sa znakovima koje su stvorile same bebe – jednostavni pokreti i geste koje su bebe preuzele iz svakodnevnih iskustava s ljudima i stvarima oko sebe. Učeći iz pjesama, igara, interakcija s igračkama i drugim objektima bebe su pronalazile načine kako “govoriti” i prije nego progovore.

U to doba, prije napora dr. Acredolo i dr. Goodwyn kako bi pridobile roditelje da znakuju sa svojim bebama koje čuju, znakovanje se smatralo isključivo kao sredstvo komunikacije gluhih. S druge strane neki roditelji su bili odlučni pokušati koristiti znakove za koje je istraživanje pokazalo da djeca prirodno koriste. Tako su dr. Acredolo i dr. Goodwyn ponudile roditeljima 50 “prijedloga znakova” – jednostavne znakove koje su bebe u njihovom istraživanju same kreirale. Hrabrile su roditelje da prate vlastite kreacije beba te da i sami kreiraju znakove kada se ukaže potreba.

Ovaj prvi pristup pomaganja roditeljima da znakuju s djecom postao je srž prvog izdanja Baby Signs knjige, punog naziva „Baby Signs: How to Talk to Your Baby Before Your Baby Can Talk“ („Kako razgovarati sa svojom bebom prije nego progovori“). Objavljena 1996. godine, lansirala je izniman Baby Signs® pokret koji je izazvao revoluciju u današnjem načinu komuniciranja roditelja s njihovim bebama.

Prednosti

U dobi od 9-10 mjeseci, bebe prilično dobro znaju što trebaju i žele. Ono što ne znaju jest kako nam to reći riječima. To izravno dovodi do frustracije, podjednako kod djeteta i roditelja. Sve se to mijenja kada dijete počne koristiti znakove. Znakovima za riječi ˝jesti˝, ˝piti˝, ˝vruće˝ i ˝hladno˝, djeca mogu izraziti svoje potrebe brzo i mirno bez frustracija i bježanja u gnjev i suze. Stoga nije ni čudno da na pitanje roditeljima kako je uporaba Baby Signs® znakovnog jezika promijenila njihov svakodnevni život, najčešći odgovor bude: smanjenje frustracije!

Neki roditelji mogu biti zabrinuti da bi poticanje uporabe znakovnog jezika moglo usporiti učenje govora kod njihovog djeteta. Međutim, pokazalo se da je upravo suprotno! Istraživanje dr. Acredolo i dr. Goodwyn pokazalo je da uporaba Baby Signs® znakovnog jezika pomaže djeci u usvajanju govora. Otkrile su da dvogodišnje dijete, koje je koristilo Baby Signs® znakovni jezik, ima znatno veći jezični vokabular u odnosu na svoje vršnjake. Do treće godine dijete koje je koristilo Baby Signs® znakovni jezik ima jezične sposobnosti četverogodišnjaka. Djeca usvajaju mnoge riječi dok su aktivno uključeni u komunikaciju putem znakova što daje dobru podlogu za učenje govora. I kao što je dijete koje puza motivirano učiti hodati, tako je i dijete koje koristi znakove motivirano naučiti govoriti.

Ono na što se svodi samopoštovanje svakog od nas jest da se u svojim očima i očima drugih ljudi doživimo kao sposobna i vrijedna osoba. To je upravo ono što uporaba znakova pruža bebama I maloj djeci. Iz razloga što mogu učinkovito komunicirati s osobama koje se brinu o njima i koje jednako tako pozitivno reagiraju na tu komunikaciju, Baby Signs® bebe razvijaju osjećaj ponosa u svojim postignućima, što daje čvrstu podlogu za razvoj njihovog samopoštovanja i samopouzdanja.

Dr. Acredolo i dr. Goodwyn su ponovno ispitali sudionike svog istraživanja, i to u dobi od 8 godina. Svako dijete je ispunilo tipičan test inteligencije za djecu (WISC-III). Rezultati su bili vrlo impresivni. Nakon izoliranja obiteljskih prihoda, edukacije roditelja i ostalih brojnih faktora koji znaju utjecati na kvocijent inteligencije, pokazalo se da djeca koja su se koristila Baby Signs® znakovnim jezikom imaju značajno viši kvocijent inteligencije (prosječnih 114 bodova) u odnosu na djecu koja se nisu koristila znakovima (prosječnih 102 boda). To je punih 12 bodova razlike!

Broj pozitivnih interakcija se povećava, a broj negativnih se smanjuje iz razloga što su djeca koja koriste Baby Signs® znakovni jezik sposobna učinkovito komunicirati s ljudima koji skrbe za njih. Drugim riječima, kada se roditelj i dijete zaista međusobno razumiju i dijele ono što im je na umu, osjećaju se jače povezani. Uz pomoć znakova, čak i bebe mogu ˝reći˝ osobama koje skrbe za njih da žele mlijeko, da su vidjele avion ili čuli psa kako laje. Mogu im dati do znanja da su sretne, tužne ili da se boje. Život uz bebu koja se služi Baby Signs® znakovnim jezikom postaje život međusobnog dijeljenja, a uz veće dijeljenje dolazi i jača, slađa veza roditelj-dijete.

CENTAR ZA ZABAVU I RANI RAZVOJ, obrt za edukacije

vl. Josip Hrgović

Šetalište 150.brigade Hrvatske vojske 2, 10090 Zagreb

CENTAR ZA ZABAVU I RANI RAZVOJ, obrt za edukacije

vl. Josip Hrgović

Šetalište 150.brigade Hrvatske vojske 2, 10090 Zagreb

© Cezar Centar 2023. Sva prava pridržana.

Scroll to Top